
Imaginea avocatilor este alterata din multe motive
Imaginea avocatilor in ochii oamenilor este mult diferita de cea reala. Din punctul meu de vedere, sunt 5 factori importanti care contribuie la aceasta:
- Avocatii din filmele americane sunt foarte volubili, foarte carismatici, dar si foarte lacomi. Putina lume stie, insa, ca sistemul juridic romanesc este complet diferit de cel american. De altfel, intregul sistem juridic european este diferit, cu exceptia celui britanic. Deci avocatul ROMAN nu este precum cel american, desi multi isi doresc sa para astfel.
- Avocatii-vedeta din media nu sunt intotdeauna cei mai competenti avocati. Unii sustin chiar contrariul: daca un avocat are atat de mult timp sa apara la tv si sa posteze 10 chestii pe zi pe Facebook inseamna ca nu este atat de ocupat pe cat ar trebui.
- Avocatii ajunsi politicieni sunt o specie distincta de avocati. Dupa ce au ajuns in politica, indiferent de partid, ei se schimba. De altfel, orice om se schimba dupa ce a ajuns in politica. Putini oameni au reusit sa iasa din politica la fel cum au intrat.
- Mai circula un mit care nu face bine imaginii avocatilor: nu oricine isi permite un avocat. Acest mit se adauga mitului conform caruia daca ai apelat la un avocat inseamna ca esti vinovat de ceva. In mod evident, oamenii au impresia ca toate procesele sunt de natura penala, lucru complet fals. Poti, de pilda, sa iti dai in judecata fostul ori actualul angajator pentru ca nu ti-a platit contributiile la fondul de pensii. Este vina ta ca angajatorul te-a mintit? Evident ca nu. Iar pretul nu este deloc mare, mai ales daca vorbim despre un beneficiu care-ti va veni ulterior luna de luna.
- Ce este cel mai important: avocatii sunt foarte diferiti intre ei. Sintagma „2 avocati 3 opinii” trebuie privita la modul general. Daca pui intr-o incapere 5 avocati, sunt sanse mari sa gasesti 5 tipuri complet diferite de oameni. Nu e nimic gresit in asta, e chiar normal sa fie asa.
Nu va zic cum ar trebui sa va alegeti avocatul, tocmai am scris pe un alt blog cum ati putea alege psihologul ori psihiatrul. Multe dintre lucrurile spuse acolo sunt valabile si-n cazul avocatilor. Oricum, nu exista o decizie corecta sau gresita, la fel cum procesele pot fi pierdute de cel mai bun avocat din lume, daca chiar exista asta. Asa cum nu exista nici medic perfect, unele operatii, medicale sau juridice, nu depind doar de priceperea „chirurgului”.
Clientul trebuie doar sa fie convins ca avocatul a facut tot ce i-a stat in putere pentru a castiga procesul, ca a luat in considerare toate optiunile si ca a invocat toate articolele de lege favorabile. Mai departe tine si de … noroc.
Si, ca un sfat, imaginea avocatilor este influentata si de ce avocati ai prin preajma. Daca ai prieteni avocati, in mod sigur acestia iti vor schimba in bine parerea despre ei. Ori daca esti prea incapatanat sa accepti ca ai gresit vei considera ca prietenul tau avocat este doar exceptia care confirma regula.
ps: Exista procese unde nu exista neaparat invingator si invins, de pilda procesele de divort si, ulterior, de partaj. Chiar si imaginea avocatilor de vesnic invingatori (ori invinsi) este gresita. Sunt multe astfel de procese, cel de divort si partaj fiind cel mai cunoscut persoanelor fizice.
[…] rog, imaginea avocatilor e diferita de ce fac ei cu adevarat. Ca sa revin la intrebarea de mai sus, degeaba iti doresti sa […]