
Casa bloggerului
Casa bloggerului
Sa ne intelegem: cel mai bine functionez de acasa. Inspiratia imi vine de acasa, scriind in hainele cele mai comode. Aud tot felul de idei, cum ca te comporti altfel cand esti imbracat elegant. Auzisem candva o gogomanie si mai mare: cica vorbesti altfel la telefon daca esti strangulat cu o cravata la gat. LA TELEFON.
La mine e invers: scriu bine daca sunt imbracat lejer. De multe ori scriu imbracat in pijama. Ma culc tarziu, la orele la care adorm eu e tare greu sa ma schimb. Asa ca am deja pijamaua pe mine, mai stau 2 ore la laptop si ma culc.
Pentru mine, in casa, cel mai important este sa fie o temperatura optima. Nu-mi place nici caldura excesiva, sa transpir si sa nu ma pot concentra, dar nici frigul excesiv. Am impresia ca hainele imi blureaza creativitatea. Mi-o ecraneaza, precum chestiile de plumb.
Pielea mea trebuie sa respire. Imi place sa stau descult, deci orice temperatura sub 24 de grade in casa este exclusa. E drept, daca e peste 30 ma sufoc.
Zgomotul, paradoxal, nu ma deranjeaza. Am metode eficiente de a-l contracara. Acele metode poarta numele de casti. Am de mai multe categorii, toate la fel de eficiente.
Caldura, insa, este extrem de importanta. Nu stiu daca aceasta caldura se simte in articole, dar va spun cum ma simt eu cand le scriu. Ma simt relaxat, ma pot concentra, ma simt usor. Nu m-as imagina stand in casa cu 3 haine pe mine, nu m-as imagina stand langa un radiator ori cine stie, langa un resou. Sa nu mai zic de somn: oricum ma culc la niste ore la care unii se trezesc. Nu imi imaginez cum as putea dormi (si cum m-as putea odihni) in frig? Nu am cum.
Din acest motiv, daca ar fi sa ma mut (si se pare ca o voi face curand), primul lucru pe care l-as face ar fi sa ma interesez de cum sta cladirea din punct de vedere termic. As comanda un certificat energetic, act obligatoriu acum la cumpararea unei locuinte. As comanda, pe langa el, si o termografie, sa vad pe unde iese caldura si ce se poate face. Nu doar ca vreau sa am confort in casa, dar sunt si zgarcit: nu-mi plac pierderile, de orice natura ar fi ele. In plus, urasc peretii mucegaiti. Ii urasc, imi strica feng shui-ul. Mai bine stau in strada, sub cerul liber, decat sa stau intr-o casa cu mucegai.
Cum arata, deci, casa bloggerului? Casa bloggerului Cristian Manea, deci a bloggerului universal: calduroasa, spatioasa, cu putine prin ea (nu-mi trebuie mobila multa, strictul necesar), insa extrem de tehnologizata. Router, televizor, playstation, telefoane, tablete. In prize stau catre 3 incarcatoare deodata. Totul intr-o ambianta placuta. Relaxanta. Peisajul de afara este relevant, dar, paradoxal, este pe plan secund. Prefer sa vad niste alte blocuri sau sa vad o strada, dar sa am un confort sporit in ea.
Stiu ca m-as simti mai bine la curte, dar momentan, din N motive, prefer blocul.
Casa bloggerului e un articol inscris in competitia Spring SuperBlog 2015. Daca vrei sa il ajuti pe Cristian Manea, poti face asta cu un like, un comentariu sau un share. Sau toate trei la un loc. Salutari SUPERblogosferice TUTUROR!
Poate un catalog online gratuit cu firme din domeniul certificatului energetic v-ar fi util, unde gasiti adunate intr-un loc cateva zeci de firme si specialisti independenti din domeniu (cu date de contact, program de lucru etc.).
Eu am facut asa ceva si-l gasiti la http://www.certificat-energetic.net.
Firmele se pot inscrie gratuit.