
Carte, lungmetraj sau serial?
Carte, lungmetraj sau serial?
Eu, Emil Calinescu, sunt vinovat pentru ca l-am abandonat pe Cristian. De fapt nu l-am abandonat, ci sunt indecis. Din cateva motive pe care vi le expun aici.
Asadar, v-am zis mai demult cum am inceput eu sa scriu o carte. Cartea are si un titlu, misto zic eu, Serial Blogger / Blogger in serie. Cat de bun sau rau e titlul asta ramane de discutat.
Am scris destul din ea, dar am ajuns intr-un punct mort. Punctul in care nu sunt decis daca e bine ca el sa fie personaj de carte.
Cartile zac in librarii, pe la targurile de carte si pe la cine stie ce vanzatori ambulanti. La moda sunt librariile online, unde cautarile clare si precise fac ca autorii necunoscuti sa nu aiba nicio sansa. Carti precum Biblia Pierduta (pe care o am dar n-am apucat s-o citesc) sunt o exceptie. O exceptie fericita as zice, dar o exceptie.
Am presupus, totusi, ca va ajunge carte. Dar cum trec de edituri? Editurile publica fie ceva ce se vinde sigur, fie carti cu tiraj platit (exact cum fac puscariasii patriei). Alea cu tiraj platit presupun faptul ca tot tirajul e la tine. Ceea ce presupune, bineinteles, ca eu sa ma apuc ulterior de vandut carti. „Auzi, nu te supara, am scris o carte, costa 30 de lei, nu mi-o cumperi?”
Ce e de facut? Care ar mai fi solutiile? Pai mai sunt 2, serial sau film de lungmetraj. Fiecare cu avantajele ori dezavantajele sale.
Daca-l fac lungmetraj, ar putea strange 500 de spectatori. Asta daca am noroc de vreun actor cunoscut sa accepte sa joace in el. Chiar, pe cine l-ati vedea in rolul lui Cristian?
Ca serial ar insemna sa reusesc sa conving o televiziune sa-l produca. La noi doar HBO si ProTV produc seriale de succes. Antenele au incercat ceva, iar PrimaTV a incercat exclusiv seriale de comedie (tip Trasnitii). Un serial pe bune, care sa fie luat in serios, doar HBO ar mai putea produce.
M-am apucat de un curs de scenaristica, vreau sa vad cum sta treaba p-acolo si, cumva, sa ma gandesc ce ar fi mai bine. Inca sunt indecis.
Daca ar fi sa aleg, acum as alege serial de televiziune. Brandul televiziunii, mai ales daca-i vorba de HBO (brand international), este foarte important. Iar daca te gandesti si la platforma HBO GO, lucrurile sunt cu atat mai interesante.
Totusi, parca-i altceva cand iti apare numele pe coperta unei carti. In fond, oricat am aprecia serialul Umbre, chiar tinem minte cine l-a scris? Totodata, ma gandesc ca cele 3 variante nu se exclud una pe alta, as putea alege, cumva, 2 din 3… Hai, ca poate candva ma voi decide. Va tin la curent. Salutari BLOGOSFERIC UNIVERSALE tuturor!
Te vaiți de o problemă, când, de fapt, ai alta :)))
Nu știi „cum” să faci, dar de fapt problema este că nu ai „ce”. Scrie povestea lui Cristian într-un document, apoi gândește-te modul de trimis în lumea largă. Și dacă va fi într-adevăr o poveste bună, editorii o caută, cartea se vinde, dar cartea se și ecranizează. Atât de simplu, #cumarveni