
Agregatoarele tip marketplace si utilitatea lor
Agregatoarele tip marketplace sunt, pentru unii, niste intermediari care nu-si merita banii. Sunt asemanatori agentilor imobiliari, nu produc nimic si incaseaza niste bani nemeritati. Complet nemeritati.
Agregatoarele tip marketplace, fie ca vorbim despre unele nisate, strict de mancare, de carte ori de IT, sunt, insa, preferatele utilizatorilor. Le face in mod evident viata mai usoara. Un agregator care iti arata unde gasesti cel mai mic pret, care-ti arata mai multe magazine care vand acelasi lucru, este unul care te ajuta. Un prieten bun, un ajutor de nadejde.
Agregatoarele tip marketplace aduc vanzari. Asta ar trebui sa stie toti cei care detin magazine online si care considera agregatoarele drept dusmani de moarte. Daca ele ar fi atat de inutile, atat de dusmanoase, atat de scumpe, nu ar mai apela nimeni la ele. Ele iti aduc vanzari, pe ele le platesti strict in functie de cate vanzari iti aduc. Iti iau mai multi bani decat merita? Sunt prea costisitoare? Daca ganditi asa, am o veste proasta: la multe firme departamentul de marketing este mai bine platit decat cel de productie. Nu e acelasi lucru?De ce lucrurile sunt judecate diferit cand e vorba despre un serviciu extern? Situatia este aceeasi, complet comparabila.
Agregatoarele tip marketplace aduc nu doar vanzari directe, fiind accesate direct de catre utilizatori, ci si indirecte. Fac bine la SEO, atat pentru partea legata de imagini, cat si pentru cuvintele cheie pe care tu, ca magazin, alegi sa le scoti in fata. Daca ele nu-ti aduc rezultate la SEO vina ar putea sa nu fie a lor, ci a ta. Strategia ta SEO trebuie sa fie unitara, complexa, sa fie facuta de profesionisti si sa fie parte integranta a strategiei tale de marketing. Nu poti vinde DOAR celor care te gasesc pe Google, nu poate fi UNICA ta sursa de trafic, este o mare eroare, insa este o greseala la fel de mare si sa ignori acest aspect. Dar nu despre trafic si despre Google vreau sa va vorbesc aici, desi aici as avea competenta sa scriu multe. Acesta este domeniul meu, in mod evident sunt notiuni pe care le stapanesc.
Agregatoarele tip marketplace sunt ca un fel de externalizare a unei parti a strategiei de marketing. Repet, nu trebuie sa te bazezi ca ele iti vor face tie treaba. Nu trebuie sa te bazezi EXCLUSIV pe ele, asa cum o firma mare trebuie sa aiba un departament juridic competent care, la nevoie, sa apeleze la o firma mare de avocatura. Colaborarea permanenta cu o firma mare de avocatura nu inseamna ca poti sa te lipsesti de un departament juridic, la fel cum un jurist competent NU te poate reprezenta corespunzator in justitie, nu se poate substitui un avocat.
Agregatoarele tip marketplace trebuie intelese pe de-a-ntregul. Abia dupa ce ele sunt intelese pot fi folosite corespunzator, pot fi folosite la capacitate maxima. Cei care le injura, care le dispretuiesc, care le considera dusmani si nu parteneri (partener e diferit de prieten, atentie la nuante), sunt cei care de fapt nu le-au inteles. Exact precum cei care injura tehnologia 5g, acuzand-o de toate relele din lume. Fix asa faceau, acum o suta de ani, inaintasii nostri (nu atacantii de pe terenul de fotbal) cu stalpii de curent. Ceea ce se intampla acum cu stalpii 5g se intampla acum 100 de ani cu stalpii de curent: unii au adus Covid19, ceilalti adusesera gripa spaniola.
Agregatoarele tip marketplace s-au dezvoltat puternic in timpul pandemiei, in timpul lockdown-ului. Munca de acasa a venit la pachet cu multe altele. Oamenii au fost nevoiti sa-si faca biroul de acasa mai comod, la fel cum au fost nevoiti sa caute diverse agregatoare de distributie a mancarii. Imi povestea cineva acum cateva luni ca de fiecare data mergea pe mana colegilor in ceea ce priveste mancarea. Niciodata nu isi instala vreo aplicatie, nu-si batea capul cu comandatul mancarii. Colegii comandau pizza, drept urmare el isi alegea sortimentul de pizza si platea. Atat si nimic mai mult.
Agregatoarele tip marketplace nu sunt o inventie de data recenta, doar ca foarte multi au inceput de putin timp sa le foloseasca. Foarte multi inseamna nu doar utilizatori, ci si vanzatori. Multi proprietari de magazine online au aflat recent cat de utila le-ar fi prezenta pe astfel de agregatoare. Daca doriti sa va inscrieti afacerea pe un astfel de site, puteti alege un agregator tip marketplace.negociat.ro. Asa cum ziceam mai sus, platiti doar ceea ce produce acel agregator, drept urmare nu va poate face niciun rau. Nu va trage in jos, nu va afecteaza. Daca l-ati inteles complet, daca aveti oameni competenti pe marketing si pe SEO, agregatoarele de genul se pot dovedi chiar eficiente.
Agregatoarele tip marketplace nu sunt un dusman nici macar pentru cei care NU le folosesc. Sunt atatea produse care m-ar putea ajuta, dar pe care ALEG sa NU le folosesc. Nu pot dispretui tot ce nu folosesc. Va dau cel mai banal exemplu: agentiile de turism online pentru biletele de avion. Iti ofera anumite facilitati, iti ofera anumite lucruri in plus, insa toate la un anumit cost. Eu, unul, in calitate de client, prefer sa nu le folosesc, prefer sa cumpar direct de la compania aeriana. Companiile aeriene si-ar dori sa vanda mai multe bilete direct. Nici eu, nici ele nu ne vom razboi cu aceste agentii. Le folosim atunci cand e cazul, ne folosim de ele, le intelegem utilitatea, dar asta pentru ca LE INTELEGEM. Este atat de simplu.
Agregatoarele tip marketplace sunt un subiect prea amplu pentru a-l putea epuiza intr-un singur articol. Eu, Cristian Manea, blogger universal, nu sunt un agregator de articole blogosferice, insa mi-ar placea sa existe asa ceva si as apela la astfel de agregatoare. Nu imi dau seama ce fel de vanzari mi-ar putea genera, produsul meu este gratuit, acest blog, banii obtinandu-i indirect, nu de la cititori. Drept urmare, experienta mea cu astfel de agregatoare este doar dintr-o singura perspectiva, cea de client. Daca vreunul dintre voi le-a utilizat din cealalta perspectiva, este invitat sa-si scrie impresiile in casuta de comentarii.
[…] online de date cu firmele din Romania este echivalentul agregatoarelor tip marketplace: unele-s utile pentru firme, celelalte sunt utile CU PRECADERE clientilor (insa nu doar lor). Nu […]